fredag 30 januari 2009

Lösningen på alla problem?

Jag dricker kamomillte. Fint ord. Kamomill. Verkar som om kamomill har vissa hemliga superkrafter också. Googlade lite. Måste komma ihåg att dricka kamomill.

Kamomill mot lätt oro
Kamomill verkar på samma delar av hjärnan som ångestdämpande medicin men är mildare och någon risk för beroende föreligger inte.
Vid lätt oro och svårigheter att sova kan man laga ett örtte av kamomill. Många av de kvällsteer och lugnande teer som säljs innehåller just kamomill och ofta i kombination med passionsblomma som också verkar lätt lugnande.

Kamomill är muskelavslappnande
Kamomill är muskelavslappnande effekt vilket troligen bidrar till dess lugnande effekt. Kamomillte kan därför försökas vid muskelspänningar, värk i ryggen m.fl. liknande besvär.
Den muskelavslappnande effekten bidrar säkert också till varför kamomillte är lindrande vid tillfälliga problem med i magen.

Kamomill för bättre sömn
Kamomill är inte tydligt sömngivande men är lätt avslappnande vilket kan vara till hjälp. I sömngivande örtte kombineras därför kamomill med andra örter som förstärker effekten.
Örter som kombineras med kamomill i sömngivande örtte inkluderar ofta humle. Medan kamomill är lugnande är humle sömngivande. Flera andra örter används för samma ändamål tillsammans med kamomill.

Kamomillte förebygger och lindrar förkylning
Kamomill har visat sig lindra och förebygga förkylning i vetenskapliga studier. För att få denna effekt bör du dricka kamomill regelbundet under den period när du riskerar att utsättas för smitta.

Mag- och tarmproblem lindras med kamomillte
Kamomill är antiinflammatorisk, kramplösande och muskelavslappnande vilken kan vara till hjälp vid flera mag- och tarmproblem genom att den glatta muskelaturen runt magen och tarmarna att slappnar av.
Exempel på lindriga magproblem där kamomill kan vara till hjälp inkluderar illamående, surmage, gaser och olika typer av "stressmage". Kamomill kan ibland lindra crohnssjukdom, IBS och andra inflammationssjukdomar i tarmarna.

Kamomill mot munsår
Kamomill fungerar bra mot munsår och infektioner i tandköttet.

Kamomill vid smärtsam menstruation
Den kramplösande effekten som kamomill har kan lindra smärta i samband med menstruation.

Inga kommentarer: